Kaj je vizualizacija in kako deluje?

Beseda vizualizacija ni prav nova, a se je dolgo uporabljala v dokaj ozkih krogih, zato širši javnosti morda ni tako blizu. Največkrat jo ljudje povezujejo z ustvarjanje drugačne prihodnosti in cilji, ki jih želijo doseči. Vizualizacija pa se lahko uporablja tudi za zdravljenje telesa, za boljše počutje. Morda se sliši nenavadno, vendar je ta metoda pri tem izjemno učinkovita in preprosta hkrati. 

Če vas zanima, kaj vizualizacija pravzaprav je in kako jo lahko tudi sami preizkusite, se nam pridružite v naslednjih odstavkih …

 

Kaj je vizualizacija?

Vizualizacijo najlažje razložimo kot obliko meditacije, saj gre za podoben način izvedbe. Kljub temu teh dveh procesov ne moremo popolnoma enačiti. Dejstvo je, da znamo vizualizirati prav vsi, čeprav se te naravne danosti ne zavedamo. 

Pri vizualizaciji gre za miselni proces, med katerim svojo pozornost v mislih usmerimo na nekaj specifičnega in si to zelo živo predstavljamo. Tako živo, da to začutimo in zaznamo z vsem svojim telesom in z vsem svojim bitjem. V mislih vstopimo v to naše novo stanje v prihodnosti in ga občutimo tako močno, da se začne naše telo v sedanjosti obnašati, kot da se je to že zgodilo. Bolj pogosto in redno to počnemo, hitreje se telo odzove in proces spremembe se začne.

 

Moč vizualizacije dokazana v številnih raziskavah

Področje vizualizacije je predmet velikega števila znanstvenih raziskav, ki dokazujejo, da lahko z mislimi vplivamo na celice in jih spreminjamo. O tem v svojih knjigah med drugih pišeta tudi dr. Bruce H. Lipton: Biologija prepričanj in Joe Dispenza: Placebo ste vi. Slednji je v nesreči ohromel in svoje telo z vizualiziranjem popolnoma ozdravil v samo devetih tednih in pol. Če vas zanima več, vam knjigi toplo priporočamo v branje. Obe sta dostopni v slovenščini.

 

Preprosto zaupajte

Osebne izkušnje in izkušnje mojih strank so me naučile, da je najbolje, če se preprosto prepustimo procesu in mu zaupamo, četudi ne razumemo popolnoma, kako deluje. Pomembno je, da zaupate svojemu telesu. Da zaupate v višjo silo ali kakorkoli želite to poimenovati, izklopite logični um in se prepustite. Kajti prav ničesar ne morete izgubiti.

Če želite v svoji prihodnosti nekaj drugačnega, morate že zdaj začeti delovati drugače. Če počnemo vse enako, bomo vedno znova prišli do enakih rezultatov. Vizualizacija je lahko ena od načinov, kako spremeniti svoje okoliščine, in z njo si res ne morete škoditi.

Vizualizacija se sliši kot izjemno preprosta. Kar tudi je, ko jo enkrat obvladate. Poslušala sem različne meditacije, tehnike sproščanja in izvajala energijske procese, ki vplivajo na telo, nato pa začela sama na način, ki mi je ustrezal. 

Spomnim se, da brez vodenja nikakor nisem mogla umiriti svojih misli in se osredotočiti samo na eno stvar. Zato sem posnela svoj glas in vodila sebe. Bilo je veliiiko lažje. V bistvu sem vodila samo sebe. Lažje sem se skoncentrirala in držala pozornost. Mravljinci po telesu, občutek, da te dvigne s tal, vrtoglavica, tudi slabost se je zgodila. Neizmerno zanimivo mi je bilo, da “samo sedim” in z mislimi dosežem takšne odzive v telesu. Torej očitno nekaj delam prav. Naj povem, da osebno sicer nimam zdravstvenih težav, mi je pa bilo fascinantno, ko sem zgolj z mislimi in klepetanjem s telesom pred leti dosegla, da so mi skoraj v trenutku izginili izpuščaji po čelu ali pa bolečine v telesu.

 

Za konec

Izjemno zanimivo mi je pri sebi in seveda tudi pri drugih opazovati, kako se naša telesa odzivajo na naše misli, kakršne koli misli. Ste opazili kdaj, da je tistega, čemur namenjamo veliko pozornosti, samo še več? Ljudje običajno razmišljamo o tem, česa nočemo in temu namenimo tudi vse svoje dejavnosti. Kaj se zgodi? Tega, česar nočemo, je še več! 

Zato vam svetujem, da se osredotočite na to, kar želite. Prav to počnemo z vizualiziranjem. Morda bi temu kdo rekel tudi manifestiranje, sugestija, meditacija o ustvarjanju novega življenja. Sama temu rečem vizualizacija. 

Pomembno je, da naredimo nov, drugačen korak, da se prepustimo, zaupamo in se sprostimo v naše novo telo ter novo resničnost.

Vaša izbira je. Samo začnite. Prosim, začnite.

Sabina